Een WordPress website laten maken

Dat WordPress het meeste bekende en meest gebruikte websitesysteem ter wereld is, dat is wel duidelijk. Dat heeft zo z'n redenen. Maar eerst leggen we uit wat WordPress is en hoe een WordPress website maken in z'n werk gaat. 

WordPress, wat is het?

WordPress is zogenaamde open source websitesoftware. Open source betekent dat iedereen met die software mag werken en toegang heeft tot de broncode. Die code mag je gratis kopiëren en gebruiken, maar ook aanpassen en verbeteren waar je wilt, en dat weer beschikbaar stellen. 

Het open source systeem maakt het mogelijk dat websitebouwers eindeloos verder kunnen bouwen. Het heeft ervoor gezorgd dat in de afgelopen decennia talloze ontwikkelaars de code hebben geoptimaliseerd en talrijke plug-ins en apps hebben ontwikkeld. 

Is WordPress een websitepakket?

Misschien klinkt je dit allemaal nogal technisch in de oren. Want WordPress is toch gewoon een websitepakket waarmee je zelf een website kunt bouwen? Eh, nou, dat ligt eraan. Ja, WordPress is een websitepakket, en ja, het is tevens een softwareplatform waarop je een website zelf from scratch kunt bouwen. Om dit verschil te kunnen begrijpen moet je even verder lezen.

Wordpress.com of WordPress.org

Het is heel verwarrend: googel je op WordPress, dan stuit je op twee verschillende websites: op die van WordPress.com en op WordPress.org. Eerstgenoemde is, kort door de bocht, een kant-en-klaar websitepakket, gebaseerd op de WordPress software. Het tweede is de software van WordPress.com die je op je eigen hostingpakket kunt installeren en waarmee je een website kunt bouwen. 

WordPress.com: gratis website

Bij WordPress.com krijg je een kant-en-klaar websitepakket in de stijl van Tijdvooreensite: website template, hosting en CMS. Je kiest een template, en via het WordPress CMS kun je dat vullen met tekst en beeld. Voordeel: je hoeft zelf niks te bouwen en je bent binnen no-time live. Nadeel: je moet het doen met de beschikbare templates, en die kun je niet verder optimaliseren. Je kunt dus geen gebruik maken van de eindeloze hoeveelheid handige themes en plug-ins die de WordPress software je biedt. 

Plus: je zit bij WordPress.com aan nogal wat regeltjes en beperkingen vast als het gaat over adverteren op je website. Een webshop beginnen kan hier ook niet. En zoek je uitgebreide SEO-mogelijkheden? Dan raden we je WordPress.com af. Google Analytics installeren is bijvoorbeeld al niet mogelijk. 

Tot slot nog een nadeel van WordPress.com: de gratis versie toont advertenties van WordPress.com, en draait niet op je eigen domeinnaam. Wil je advertentievrij en een eigen domein, dan gaat de tikker lopen. 

That said, is WordPress.com een aardig platform om snel een website mee te lanceren. Toch vinden we de restricties zo beperkend, dat we ons niet zullen wagen aan een WordPress.com review. We laten dus WordPress.com in ons verhaal verder buiten beschouwing en richten ons op de websitesoftware van WordPress.org.

WordPress.org: gratis websitesoftware

Zoek je een website die je tot in detail naar je hand kunt zetten? WordPress.org software geeft je alle vrijheid en rechten met betrekking tot je website. Het is de basis waarop zowel kleine blogs kunnen draaien als de grote reuzen uit internetland. WP software installeer je op je eigen hostingpakket. De 'voorkant' van je website kun je op maat laten bouwen, of je kiest een WordPress template. De achterkant beheer je met het WordPress CMS.

Een WordPress website maken

De eerste stap is: een hostingpartij zoeken waar je domein en hosting regelt. Bij veel hosting providers kun je in een paar stappen WordPress installeren. Het loont de moeite om een provider te zoeken waar dit kan. Overigens kun je ook zelf de software downloaden via WordPress.org. 

De volgende stap is de website bouwen, als in: vormgeven. Heb je duidelijk iets voor ogen? Dan kun je een webbouwer zoeken die een WordPress website voor je op maat maakt. Als je het nog niet weet, kies dan een template. Er zijn tienduizenden betaalde en gratis themes en templates beschikbaar op WordPress.org en op Themeforest.

Je kunt je website helemaal op smaak maken met het toevoegen van functionaliteiten. Van planner tot reserveringssysteem, van inlogomgeving tot online database: eveneens tienduizenden betaalde en onbetaalde plug-ins bieden je eindeloze mogelijkheden.

Het WordPress CMS is tot slot de plaats waar je al je pagina's, posts, producten en menu's beheert. In tegenstelling tot een systeem als Wix of Jimdo, werk je dus niet rechtstreeks in de voorkant van je website, maar in de achterkant. Precies zo werkt het bij bijvoorbeeld Tijdvooreensite.

Wat kost een WordPress website maken?

Goeie vraag. In principe is WordPress gratis software. Als je alles zelf doet, dan heb je alleen de jaarlijkse kosten van hosting en domein. Kies je ervoor om je website te laten bouwen of installeren door een websitebouwer, dan maak je opstartkosten.

Bovenop de bouwkosten komen de maandelijkse kosten die je webbouwer rekent voor hosting, support, e-mail, SSL, updates etc. Laat je je webbouwer nieuwe plug-ins installeren of een nieuw onderdeel ontwerpen, dan komen die kosten er natuurlijk ook bij.

WordPressreview

Goed, in principe klinkt WordPress wel als dé gangbare optie als je serieuze websiteambities hebt. Maar voordat je je in de wereld van WordPress begeeft, bekijk dan eerst onze persoonlijke bevindingen op het gebied van WordPress design, functionaliteiten en support.

Lees onze WordPress review