WordPress review

Dat 60% van alle websites gebouwd zijn op WordPress software, dat moet toch iets zeggen? O ja, WordPress is een voor de hand liggende keuze. Maar laten we kritisch blijven, want hoe goed presteert WordPress op het gebied van design, functionaliteiten, SEO en support?

Eerst dit

In deze review kijken we naar de websitesoftware van WordPress.org. Maar WordPress is in dit opzicht niet op z'n plek in deze websitepakketvergelijker; het is namelijk geen compleet pakket inclusief 'voorkant' en hosting.

Bovendien kun je met een WordPress site alle kanten op. Feitelijk kunnen we alle features in de vergelijker aanvinken dankzij een eindeloos aanbod aan plug-ins. Maar dat zegt nog niets over gebruikersgemak. In deze review kunnen we alleen maar proberen je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, en wat daar de voor- en nadelen van zijn.

Wordpress design

WordPress websites kun je grofweg op twee manieren maken: zelf een template uitzoeken en dat aanvullen met plug-ins, of een website op maat laten ontwerpen.

Hoeveel?? Ja, je hoort het goed, alleen al op Themeforest vind je meer dan 47.000 WordPress themes en templates om je website mee vorm te geven. Dat maakt de keuze op z'n zachtst gezegd nogal breed. Ons advies: neem een kenner of webdesigner in de arm die je helpt bij je keuze en bij de installatie van het template.

WordPress webdesign op maat Heb je specifieke eisen, dan kun je een webdesigner opdracht geven om een website te bouwen. Omdat WordPress een open source-systeem is, zijn je mogelijkheden eindeloos. Kies voor een professionele webbouwer die netjes werkt en niet teveel gaat zitten knutselen met losse rommel.

Responsive voor mobiel en tablet Een WordPress website is niet vanzelfsprekend goed responsive. Leg daarom de responsive feature als keiharde eis neer in je zoektocht naar een template of webbouwer. Gelukkig zijn de nieuwste templates allemaal schaalbaar voor mobiele apparaten.


WordPress functionaliteiten

Basic WordPress is in den beginne tamelijk beperkt. Je hebt de belangrijkste tools voor handen om je website te vullen met pagina's, posts en afbeeldingen. Maar voor veel functionaliteiten heb je een plug-in nodig, externe software of kennis van code.

Plug-ins!! Maar wat je ook zoekt: er bestaat een plug-in voor! WordPress is in dat opzicht de allergrootste leverancier van websitefuncties. Heel fijn als je een agendaatje wilt integreren of besluit naast je diensten ook producten te gaan verkopen. 

Maar let op: teveel plug-ins maakt de boel traag. En al die plug-ins, die kunnen ook weer stuk gaan en verouderen. Check dus altijd recente reviews en zorg dat iemand (of een plug-in;) je website updatet en beveiligt.

CMS Bij binnenkomst in een WordPress CMS krijg je meteen massa's meldingen en updates van de plug-ins voor je kiezen. WordPress als CMS is sowieso niet erg intuïtief. De plaats van sommige modules is onlogisch en sommige handelingen vereisen veel stappen. Even een pagina aan je menu toevoegen vraagt om een stuk of zes stappen, iets wat je bijvoorbeeld in een CMS als Tijdvooreensite slechts twee stappen kost. 

We missen wat dat betreft overzicht. Alle pagina's en posts staan onder elkaar, gepubliceerd of nog in concept, en nergens kun je in één oogopslag zien wat er nou precies in je website zichtbaar is - en die onderdelen bewerken. 

WordPress SEO

SEO? Nooit van gehoord. Zoals we al zeiden is de basis van WordPress pretty basic. Maar vanzelfsprekend zijn ook op het gebied van zoekmachineoptimalisatie uitstekende plug-ins beschikbaar. De meest bekende is waarschijnlijk de Yoast Plugin, waarmee je meta titles en descriptions kunt aanmaken, de URL kunt aanpassen, etcetera. Yoast helpt je bovendien door je teksten inhoudelijk niet alleen te beoordelen op SEO-score, maar ook op leesbaarheid. Uiteraard moet je betalen voor de premium versie.  

WordPress prijzen

Gratis? In principe is WordPress gratis. Als je alles zelf doet tenminste en gratis themes en plug-ins installeert. Dan heb je alleen de jaarlijkse kosten van hosting en domein. Kies je ervoor om je website te laten bouwen door een websitebouwer, dan maak je opstartkosten. 

Opstart- of bouwkosten De hoogte van je opstartkosten is volledig afhankelijk van jouw eisen, van wat de webbouwer vraagt, maar ook een beetje van wat de gek ervoor geeft. Wil je een eenvoudig blogje, dan kun je met 100 euro klaar zijn. Maar we kennen ook partijen die 30.000 euro of meer rekenen voor een grote website of webshop op maat. 

Duur Een complexe website laten bouwen kan een tranentrekkend langzaam en duur proces zijn. Niet elke websitebouwer werkt even agile, en tegen de tijd dat je website gebouwd is, is die eigenlijk alweer verouderd. Als je dus geen hele rare dingen wilt ben je beter af met een veelzijdig template, aangevuld met een paar plug-ins. 

Maak met je bouwer sowieso goede afspraken over geld. Hoeveel ruimte voor support en kleine aanpassingen is er? Of wordt elk telefoontje doorberekend?

Let op: onderhoud! Dat de kosten uit de hand kunnen lopen, dat horen we vaak. Want behalve de opstartkosten voor het bouwen, betaal je je webbouwer ook voor o.a. hosting en onderhoud. Nou zal de hosting niet zo veel zijn, maar onderhoud is wel een dingetje bij WordPress. 

Omdat WordPress het meest gebruikte systeem ter wereld is, is het meteen ook het meest gehackte systeem. Je zult niet de eerste gebruiker zijn wiens website ineens onleesbaar is omdat een hacker het nodig vond om een aanval op WordPress uit te voeren. Al die talloze plug-ins en add-ons: het maakt je website kwetsbaar. En als je webbouwer dan uurtje-factuurtje rekent om problemen op te lossen en back-ups te maken, dan ben je de pineut.

WordPress support

De wereld geeft antwoord Heb je vragen, dan verkeer je in uitstekend gezelschap! Het is ongelooflijk hoeveel resources je kunt raadplegen over WordPress. Alleen al via de website van WordPress.org heb je toegang tot uiteenlopende plaatsen voor support:

  • WordPress Support: Toegang tot het Nederlandstalige én Engelstalige forum waar je zelf vragen kunt stellen en antwoorden van anderen kunt lezen
  • WordPress Handbook: "the number one destination for tips, tricks, and advice", ofwel een Engelstalige handleiding, samengesteld door de community
  • WordPress documentatie: de Engelstalige omgeving voor ontwikkelaars met tools, richtlijnen en support op alle technische gebieden

Live ondersteuning Kun je er geen genoeg van krijgen en zoek je het graag in persoonlijk contact, dan kun je terecht bij de Nederlandse WordPress community. Die organiseert allerlei activiteiten:

  • WordPress Meetups: avonden waar je meer over WordPress kan leren.
  • WordCamps: een jaarlijkse conferentie in Nederland
  • Messageboard: een prikbord waar WordPress gebruikers berichten kunnen plaatsen over de meetups, de camps en andere zaken.

En dat is nog niet alles Omdat WordPress het meest gebruikte systeem ter wereld is, bestaan er inmiddels duizenden websites voor WordPress ondersteuning. Zit je met een probleem? Google gewoon op 'WordPress' + je issue en zie daar: een eindeloze wereld van WordPress-specialisten strekt zich voor je uit. Dat gaat wel een beetje duizelen...

Waaaay too much Dat het ons duizelt, dat is wel een dingetje. Het kan leuk zijn om je onderdeel te voelen van een grote WordPress community, maar Man! wat wordt er veel gel*ld over WordPress. En niet alle info is even betrouwbaar of up-to-date. Je doet er dus goed aan om je te beperken tot 1 of 2 betrouwbare forums of websites.

Persoonlijk advies en support Stel, je zit te knutselen in het CMS en ineens doet je website het niet meer. Niet ondenkbaar bij een WordPress website. Dan is het wel héél prettig als je even een mannetje (of vrouwtje) kunt bellen die het gelijk voor je fikst. Wil je geen zorgen, dan breng je je website onder bij een partij die goede support levert.

Conclusie WordPress review

Dat we niet om WordPress heen kunnen, dat is duidelijk. Van alle websitepakketten die we kennen, biedt WordPress het meest veelzijdige aanbod aan oplossingen. Je hebt onbeperkte mogelijkheden, rechten en vrijheden om de website compleet en volledig naar je zin te maken. Op elke WP gebruiker past een dekseltje, zullen we maar zeggen; van kleine ondernemers tot giant corporaties, van eenvoudige bloggers tot complexe webshops. 

Dat klinkt tof, maar het is wel veel! Alleen al van de opties voor online support word je zenuwachtig. Die duizenden themes, die tienduizenden plug-ins: je moet er maar raad mee weten. Ook het CMS vereist handigheid en is soms een tikje onlogisch of log door geïnstalleerde plug-ins.

In onze ogen is WordPress absoluut prachtige software met fantastische mogelijkheden, maar dan wel in de handen van een gedegen webbouwer. Iemand die het webdesign en de hosting onder z'n hoede neemt, die zorgt dat je website regelmatig geüpdatet wordt, die ingrijpt bij hacks en die je persoonlijk helpt en adviseert bij vragen. 

Zo'n pakket is niet gratis, en kan zelfs duur worden als je geen goede afspraken maakt. Want een WordPress website, dat is nou eenmaal werk. Maar heb je een betrouwbare webbouwer gevonden en een goed WordPress template, dan heb je ook echt wat.

De wereld van WordPress betreden? Ga naar de website en bekijk je mogelijkheden!

Probeer WordPress uit