Wix review

Hoe goed is Wix? Wat zijn de Wix ervaringen van gebruikers? Laten we de prestaties van Wix eens bekijken op het gebied van design, functionaliteiten, SEO en support.

Wix design

Leef je uit met de editor of kies een template
De Wix editor geeft je de regie over de volledige vormgeving van je website. Als je dat leukt vindt, en handig bent, dan zit je hier goed. Ben je wat minder creatief, dan kun je je hart ophalen in de bibliotheek van 500+ websitetemplates.


Te veel keus?
Met zoveel templates tot je beschikking zou je zeggen: voor ieder wat wils. Maar het zorgt er ook voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En het feit dat je met de editor daarna nog elke scheet van je template kunt aanpassen, zal de twijfelaar in grotere vertwijfeling brengen. Bovendien: heb je eenmaal een template gekozen en bewerkt, dan kan je later niet meer overstappen op een ander template.

ADI helpt
Net als Jimdo beschikt ook Wix over intelligente software. Deze ADI doet prima suggesties voor websites op basis van je geselecteerde antwoorden. Zo kun je in mum van tijd een website op poten hebben. Overigens lijkt het op dit moment niet mogelijk om van de ADI-editor over te stappen naar de gewone editor. Maar misschien is dat maar beter ook? 

Responsive voor mobiel en tablet
Wix maakt je website standaard responsive, en dat is helemaal van deze tijd. Het ziet er alleen niet altijd meteen goed uit. Het prettige is dat je in de editor de lay-out voor smartphones met de hand kunt aanpassen. Het is even wat werk, maar een telefoonscherm vraagt om compactere indelingen.

Wix functionaliteiten

Editor
Met de drag&drop editor van Wix kun je werkelijk elke stip een willekeurige plek geven. Dat is uniek en absoluut indrukwekkend. Schuif en sleep wat je wilt, pas kleuren en lettertypes aan, plaats afbeeldingen en video's of voeg animaties toe. In de editor kun je het zo gek maken als je zelf wilt en dat is bijzonder, want bij de meeste websitesoftware moet je je aan vaste verhoudingen houden.  

App Market
Via de App Market voeg je chats toe, koppel je reserveringsmodules of integreer je een agenda voor een evenement. Er zijn meer dan 200 applicaties, maar bedenk wel dat deze niet van Wix komen, maar van externe partijen. Als een app verouderd raakt of kapot gaat kun je dus niet bij Wix aankloppen.

Handig of horror?
Voor sommige gebruikers is een websitepakket met zoveel functionaliteiten en mogelijkheden angstaanjagend. De beheeromgeving van Wix is bovendien niet overal even intuïtief en vereist een beetje handigheid. Minder behendige gebruikers en digibeten zullen zich meer thuis voelen in een websitepakket waarbij het design al redelijk vast ligt en de content apart beheerbaar is. Zoals bij een normaal CMS als WordPress of Tijdvooreensite.

Wix SEO

Wix en Google: dat was lange tijd geen goede match. Er deden veel verhalen de ronde dat WordPress sites beter scoren in zoekmachines dan Wix. Maar die theorie is inmiddels ontkracht door objectief en grootschalig onderzoek. Wix websites zijn prima vindbaar. Feit blijft wel dat de standaard SEO tools die je bij Wix tot je beschikking hebt, tot de absolute basics behoren. Voor bijvoorbeeld meertalige websites zit je bij WordPress beter op het gebied van SEO.

Wix prijzen

Gratis?
Met Wix kun je eenvoudig een gratis website bouwen, maar vergeet niet dat de gratis versie je een onooglijk domein oplevert zoals www.vandijkcoaching.wixsite.com/vandijkcoaching. Bovendien verschijnen er advertenties van Wix op je website. Overstappen naar de betaalde pakketten dus.

1 of 2 jaar?
Het is goed om te weten dat de maandbedragen die Wix je toont, gebaseerd zijn op tweejarige abonnementen. Voor een jaarabonnement liggen de kosten hoger. Ook goed om te weten: het gratis domein dat je bij een betaald abonnement krijgt, geldt vooralsnog niet voor .nl of.be domeinen. 

Geen opstartkosten
Toch blijft Wix scherp geprijsd. Want ook al moet je voor een VIP-pakket voor een gewone website bijna 25 euro per maand neerleggen, je hebt geen kosten voor het bouwen.


Wix support

Uitgebreid helpcentrum
Als je geen moeite hebt met Engelstalige teksten, dan kun je in de supportomgeving van Wix veel informatie vinden over alles wat maar met je Wix-website te maken heeft. 

Persoonlijke support redelijk onmogelijk
Loop je tegen problemen aan die je niet zelf kunt oplossen, dan moet je óf heel geduldig zijn, óf extra betalen. In eerste instantie kun je een vraag stellen door een ticket in te sturen met je probleemomschrijving. Alleen met een VIP-pakket krijg je voorrang met je ticket. Zoek je het liever in persoonlijk contact? VIP-leden kunnen aanspraak maken op telefonische support, weliswaar alleen in het Engels. 

Over de support van Wix wordt online veel geklaagd. Vooral door gebruikers die struikelen over het gebrek aan bereikbaarheid en de taalbarrière. Maar de slechtste recensies komen van gebruikers die van hun pakket willen afstappen, en vergeten zijn de kleine lettertjes te lezen waarin staat dat ze hun tijd dienen uit te zitten. Lees die dus even van tevoren!

Conclusie Wix review

Wix is een groot platform, dat nog steeds groeit. Met meer dan 500 templates, 200 apps en een AI die het werk voor je kan doen, is Wix een partij die je niet over het hoofd kan zien als je zelf een website wilt bouwen. Je mogelijkheden zijn enorm, en de ronduit indrukwekkende editor geeft je volledige controle over de vormgeving, en daarin is Wix uniek.

Maar al die mogelijkheden, die tig pagina's met templates en die eindeloze veelzijdigheid van de editor vormen meteen ook het nadeel van Wix. Voor sommigen is het misschien een beetje too much. Als je daarbij bedenkt dat de klantenservice volledig Engelstalig is en bovendien niet makkelijk bereikbaar, dan zouden we Wix afraden als je op zoek bent naar een eenvoudig websitepakket met niet teveel keus, maar wel genoeg service.

Maar eerlijk is eerlijk: de relatief lage maandelijkse kosten zijn aantrekkelijk, zeker voor een websitepakket met dergelijke mogelijkheden. En qua prestaties en SEO scoort Wix tegenwoordig ook goed. Voor de kleine en middelgrote ondernemers die een beetje handig zijn en op zoek zijn naar een goedkope website met veel eigen beheermogelijkheden, is Wix dus een uitstekende keus.

Wil je weten of Wix wat is voor jou of je bedrijf? Probeer het dan eens gewoon uit.

Probeer Wix gratis!