Jimdo Review

Is Jimdo een goed websitepakket? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we ons verdiepen in het design, de functionaliteiten, de mogelijkheden voor SEO en de mate van support die Jimdo biedt. 

Jimdo design

Besluit je zelf een website te bouwen met Jimdo, dan krijg je de keuze: website, webwinkel, of blog. Wil je een blog, dan ga je meteen door naar de templates van Jimdo Creator. Ga je voor een website of webwinkel, dan krijg je twee opties om een website te maken: snel en zonder kennis van programmeren met Dolphin, of met kennis van programmeren met Creator. 

Die keuze is verwarrend. Ook zonder technische kennis kun je namelijk prima met Creator aan de slag. Het zijn immers templates - die je weliswaar kunt bewerken. Maar dat hoeft niet moeilijk te zijn. Wij raden je daarom aan om altijd voor Creator te kiezen.


Opties, opties
Die binnenkomer met opties, die brengt ons eigenlijk een tikje van ons à propos. Want stel dat we een verkeerde ingang nemen? Teveel opties is gewoon niet altijd prettig. En als je dan verderop in het proces gevraagd wordt of de assistant ons elke dag taken zal geven om de website te verbeteren, dan begint het een tikje te duizelen. Wono! Taken? Elke dag? Hoeveel werk is dat?

Jimdo's Creator templates: eenvoudig
Kies je voor Jimdo Creator, dan kun je in de eerste stap aangeven tot welke branche je bedrijf hoort. Het valt meteen op: welke selectie je ook maakt, dezelfde templates komen naar boven. Sla je deze stap over, dan zie je alle templates. Op het moment van schrijven zijn het er slechts vijftien voor de Nederlandse markt, en vrijwel alle vijftien zijn ze zo op het oog niet erg spannend, zelfs wat simpel.

ADI Dolphin helpt je snel op weg De vraagstelling van Dolphin lijkt je echt in de richting van een passend ontwerp te brengen. Makkelijk is ook dat je de inhoud van je sociale media of je andere websites rechtstreeks door Jimdo naar je nieuwe website kunt halen. Toch valt ook hier op dat de designs eenvoudig zijn. Bovendien geeft Dolphin je minder bewerkmogelijkheden dan Creator. En dat weet je niet van tevoren.

Responsive voor mobiel en tablet Waar je bij Wix grenzeloos kunt snijden, verplaatsen en schuiven binnen je template, houdt Jimdo vast aan posities van blokken. En dat heeft voordelen op het gebied van responsiveness (schaalbaarheid): het oogt op mobiel al snel een beetje acceptabel. Gelukkig kun je zelf de indeling ook nog verder aanpassen.

Jimdo functionaliteiten

Editor Wat opvalt, is dat de editor van Jimdo Creator enerzijds heel makkelijk lijkt, haast intuïtief, maar anderzijds ook nogal complex. Zo kun je bepaalde opties pas zien als je er met je muis overheen hovert

Toch zullen de meeste gebruikers wel met de editor uit de voeten kunnen. Je kunt eenvoudig elementen verschuiven en vullen met tekst. Elementen mogen overigens niet zomaar overal neergezet worden, je moet je houden aan het grid. Zoek je ultieme vrijheid, dan moet je bij Wix zijn. 

Overigens zitten er wel wat leuke features in de editor, zoals de mogelijkheid om rechtstreeks in je website een plaatje een filtertje te geven. Dat ziet er dan gelijk heel profi uit.

Powr Apps De Powr plugins van Jimdo maken het mogelijk dat je uiteenlopende elementen aan je website kan toevoegen. De plugins vereisen soms wat technische kennis. In dat opzicht klopt het dat Jimdo Creator vooral geschikt is voor gebruikers met kennis van programmeren. 

Jimdo SEO

In de Creator editor heb je genoeg ruimte om aan je vindbaarheid te werken. Meta titles en descriptions, 404 pagina's, maar ook de URL kun je zelf bewerken om hoger in Google te komen. Maar let op: een plaats veroveren in Google lukt alleen met een betaald abonnement. De gratis Jimdo websites worden namelijk sinds 2018 niet meer geïndexeerd door Google. 

Ook in Dolphin heb je minder mogelijkheden om aan SEO te werken. Jimdo doet hier namelijk een deel van het werk voor je. En of dat goed is, daar verschillen de meningen nogal over.

Goed nieuws is, dat je je Creatorwebsite kunt verbeteren met RankingCoach. RankingCoach is een SEO-trainer die je helpt om je website hoger te laten eindigen bij zoekresultaten. De prijs hiervoor is afhankelijk van je pakket.

Jimdo prijzen

Gratis? 
Net als bij Wix kun je in Jimdo een gratis website bouwen, maar je domein ziet er nogal onprofessioneel uit met de free-jimdo appendix. Wil je advertentievrij én een eigen e-mailadres, dan moet je het zoeken in de betaalde pakketten.

Een gratis domein voor een jaar
Sluit je een betaald abonnement af, dan heb je recht op een betaald domein voor een jaar. Dat is best interessant. Na een jaar moet je echter wel voor je domein betalen, dat kost 20 euro. Dat valt redelijk mee. Heb je al een domein, dan kun je dat gratis aan je website koppelen.

Geen opstartkosten 
Jimdo is ontegenzeggelijk betaalbaar. Het feit dat je geen aanloopkosten hebt maakt Jimdo een aantrekkelijke partij. De kosten lopen wel op, logischerwijs, naarmate je meer mogelijkheden wenst. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Creator en Dolphin, dat is verwarrend. Een beetje uitzoeken dus.

Minimaal business
Als je een serieuze website zoekt die goed vindbaar kan zijn in Google, dan adviseren we minimaal een Creator businesspakket. Die kost 15 euro in het eerste jaar, daarna ongeveer 17 euro als je het eerste jaar een gratis domein van Jimdo hebt gekregen.


Jimdo support

Betaal voor support
Bij Jimdo is persoonlijke support geen vanzelfsprekende zaak, zoals bij Tijdvooreensite. Wil je snel en goed geholpen worden, dan moet je betalen. Hoewel Jimdo beweert dat je in alle pakketten op premium support kunt rekenen, wordt dat door sommige gebruikers anders ervaren. Wellicht ook doordat de goedkopere Dolphin-pakketten een reactietijd hebben van 2 dagen. 

Uitgebreide kennisbank en veelgestelde vragen Jimdo heeft een uitstekend informatiecentrum waar talloze onderwerpen aan bod komen. Ook de veelgestelde vragen worden helder en goed beantwoord. In het Nederlands, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Wix.

Persoonlijk contact niet mogelijk Zit je ergens mee of heb je vragen? Dan is e-mail je enige optie. Er is geen telefonische support, live chat evenmin. 

Conclusie Jimdo review

Bij Jimdo staat gebruiksgemak centraal. Met relatief eenvoudige middelen zet je bij Jimdo snel een mooie website in elkaar. Jimdo richt zich daarmee duidelijk op de wat kleinere bedrijven, zzp'ers en bloggers, of zij die een website voor persoonlijk gebruik wensen.

Kies je voor een betaald pakket, dan krijg je bij Jimdo prima mogelijkheden voor bijvoorbeeld SEO en e-commerce. Toch komen de templates een tikje eenvoudig, of misschien zelfs wat verouderd over. Maar we hebben zo het vermoeden dat dit in de nabije toekomst wel eens zou kunnen veranderen.

De meningen over Jimdo lopen heel erg uiteen. Sommige gebruikers vinden het he-le-maal niks, anderen lopen ermee weg. De een ziet door de bomen het bos niet meer, de ander vindt Jimdo te basic. Dat betekent dat je Jimdo dus gewoon maar eens moet uitproberen om de kunnen beoordelen of het wat is voor jou of je bedrijf. 

Wij vinden Jimdo een prima, goedkoop websitepakket, met hier en daar wat beperkingen. Benieuwd? Ga zelf aan de slag met de gratis versie van Jimdo Creator of Jimdo Dolphin. Bekijk hier hoe je een Jimdo website kunt maken. Of ben je al overtuigd? Klik dan hier voor jouw gratis Jimdo website.

Probeer Jimdo gratis!